Beyoncé Knowles mag gaan uitkijken. Met dezelfde verve als ‘s werelds bekendste R&B zangeres gooit ze haar haar naar achteren en laat ze de wereld kennis maken met haar allesomvattend talent. Haar stem haalt alle toonladders die er ooit zijn bedacht en heeft de zwoele Portugese onderklank, wat door de jaren heen alleen maar zwoeler is geworden. Jarenlang heeft Beyonce aan de top gestaan, maar de hitlijsten tonen een befaamde concurrent. Of wordt het haar opvolger? De naam van deze nieuwe R&B diva? Felicia Rodrigues dos Santos.’

Helaas. Dit, door mijzelf bedachte krantenartikel, is nooit waarheid geworden. Het is gebleven bij een hele grote meisjesdroom, die ik tot een jaar of 16 had. Ik wilde vroeger namelijk zingen. En dan niet zomaar. Nee, ik had het gemikt op de status van Beyonce. Urenlang kon ik voor de tv zitten en kijken naar hoe zij heupbewegingen maakte, of juist heel stoer met een schuin petje R&B lyrics uitsprak. Zo groot als Beyoncé wilde ik worden, en dat zou me lukken ook.

De gouden heupketting ging om en de Bubbalicious kauwgom verdween in mijn mond. Al kauwend stond ik te dansen en tegelijkertijd in de spiegel te kijken, want dit deed zij vast ook iedere dag. Het is algemeen bekend dat Beyoncé altijd en overal danste, dus vast ook in haar kamer. Thank God voor een zus die niet besloot hier een video van te maken en op Youtube te plaatsen (Youtube was nog niet zo groot in mijn tijd).

Een Jay-Z look-a-like werd alleen een probleempje. Ik vond (en vind) hem helemaal niet aantrekkelijk. Zelfs bij Jay-Z in pak blijf ik vrij koeltjes. Maar de gedachte dat Beyoncé vast en zeker ooit zou belanden in het roekeloze sterrenleven en zich te goed zou doen aan knappe mannen zou het wel in orde maken. Niet dus. Beyoncé moet weer zo heilig als een fris, groen boontje zijn dat nooit een verkeerd danspasje zet. En ook Jay-Z is nog steeds in de picture. Maar goed, hij kan wel rappen. Dus, wie weet moet ik mijn kritische blik bijstellen.

Deze ernst is inmiddels wel wat gezakt. Ik ben namelijk wat ouder geworden en iets objectiever naar de situatie gaan kijken. Door de jaren heen is er langzaam duidelijk geworden dat ik wellicht nooit zulke grote billen krijg als zij. En dat ik wel toon kan houden, maar de zangtaferelen soms iets te ver buiten mijn bereik liggen. Ik groeide op en mijn hoop verdween, maar ik kreeg er nieuwe hoop voor terug. Hoop dat ik een van de tienduizenden mensen mocht zijn die een kaartje kon scoren voor haar concert. Waar ik ook met mijn kont kan schudden en misschien nog wel harder dan ik vroeger deed. Maar dat doe ik dan samen met talloze andere kontschudders, dus opvallen doe ik vast niet. En hij kwam uit, de droom. En heb ik, voor het eerst in mijn leven, samen met Beyoncé de kont geschud. En ik denk dat ik mijn Beyoncé-carrière daar ook maar bij laat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *